Gürsu Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Gürsu Ziraat Odası > Haberler > Suriye ve İran krizlerinin Bursalı meyve üreticileri vurdu!

Suriye ve İran krizlerinin Bursalı meyve üreticileri vurdu!

Suriye ve İran krizlerinin Bursalı meyve üreticilerini zor durumda bıraktığını söyleyen CHP Bursa Milletvekili Turhan Tayan, “Bu ülkelerle kapılar kapanınca meyve fiyatları da düştü. Alıcı da yok” dedi.

CHP Bursa Milletvekili Turhan Tayan, Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez’i ziyaret etti. Gürsu tarımıyla ilgili bilgiler alan Tayan, sadece bu ilçenin köylerinin şu anda toplam borcunun 150 milyon TL’ye ulaştığını ve borçsuz üreticiye rastlamanın mümkün olmadığını dile getirdi. Mazot, gübre, ilaç ve sulama ücretlerindeki artışlara karşın meyve fiyatlarının düşmesinin düşündürücü olduğuna vurgu yapan Tayan, “2011 yılında 1 kilo Santamaria armudu dalında 1 TL iken bu yıl 0,75-0.80 TL’dir. 2002 yılında 1 kilo armut satıp 12 kilo Dap gübresi veya 2,5 litre mazot alınıyordu. Ayrıca üreticiyi bu yıl Suriye ve İran krizi de vurdu. Hataylı tüccarlar ovadan meyve alıp Arap piyasasına satarken bu yıl bu kapı kapandı. Soğuk hava depolarına mal dolmuş alıcı ve sevkiyat bekliyor. Fiyatlar düştü, alıcı yok, ilgilenen iktidarda yok” diye konuştu.

“SINIR KAPILARI KAPANDI, SATIŞ DURDU”

Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez’in yanı sıra köylülerle de bir araya gelen CHP Milletvekili’ne su sıkıntısı da anlatıldı. Su seviyesinin 150 metrelere düştüğünü, derelerin ve kanalların kirli aktığı mevcut sulama kanaletlerinin kullanılmaz hale geldiğini söyleyen köylülere Tayan şunları söyledi:

“1980 öncesi iktidarların yaptığı sulama tesislerinin ömrünü tamamladığı açıktır. Maalesef bugünkü iktidar 10 yıldır tarımsal sulamayla ilgili modern teknolojiye uygun gerekli yatırımları yapmamaktadır.”

Girdi fiyatlarının her geçen gün arttığını ve yaşanan Suriye olayından dolayı, Suriye ve İran’ın 1 Kg dahi ürün almadığını söyleyen Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez ise, “Geçmişte olduğu gibi bugünde hükümet tarımı ihmal etmeye devam ediyor. Bursa'da meyve ihracatı bu yıl çok büyük darbe aldı” dedi.