Gürsu Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Gürsu Ziraat Odası > Tarım ve Hayvancılık

Tarım ve Hayvancılık

TARIMSAL DURUM

İlçenin Genel Arazi Dağılımı :

Gürsu İlçesi Genel Arazi Dağılımı

Arazi Kullanım Durumu

Alanı (Hektar)

Toplam Araziye Oranı (%)

Tarım Arazisi

 4.834

     42,8

Orman ve Fundalık

 5.265

     46,6

Tarım Dışı Arazi (Yerleşim Alanları, Yol, Kanal vb)

 1.158

     10,3

Çayır - Mera

  43

       0,3

TOPLAM

11.300

   100,0

            Tablonun incelenmesinden de görüleceği gibi, İlçe arazisinin % 46,6'sını ormanlık ve fundalık alanlar, % 42,8'ini tarım arazileri oluşturmaktadır. Çayır ve mera alanı ise yok denilecek kadar azdır. Tarım arazilerinin büyük bir kısmı meyve bahçelerinden oluşmaktadır. Açık alanlarda ve meyve bahçelerinin içinde de ara ziraatı olarak sebze üretimi yapılmaktadır. Tarım arazilerinin kullanım durumu şu şekildedir.

Gürsu İlçesi Tarım Arazilerinin Kullanım Durumu

Kullanım Şekli

Alan (Hektar)

Toplam Tarım Arazisine Oranı (%)

Meyvelik

3.178

  65,7

Sebzelik

  296

    6,1

Tarla Arazisi

  506

  10,5

Zeytinlik

  130

    2,7

Bağ

    14

    0,3

Kavaklık

    10

    0,2

Süs Bitkileri

    70

    1,5

Tarıma Elverişli Olduğu Halde Kullanılmayan Arazi

  510

  10,5

Nadas Alanı

  120

    2,5

TOPLAM

4.834

100,0

       İlçemizde yaklaşık 1.300 adet tarım işletmesi (çiftçi ailesi) bulunmaktadır. İşletme başına ortalama 3,7 hektar tarım arazisi düşmekte olup, bu miktar Ülkemiz ortalamasının üstündedir. İlçemizde tarım işletmelerinin arazi büyüklüğü şöyledir.

Hayvan Varlığı :

           Bitkisel üretimin, özellikle meyve ve sebzeciliğin yoğun olarak yapıldığı İlçemizde, hayvancılık sektörü beklenen gelişmeyi gösterememiştir. Hayvancılık, özellikle büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yok denecek kadar azdır. Bunun başlıca nedeni; İlçemizin çayır ve mera varlığı yönünden yetersiz oluşu ve asıl geçim kaynağının meyve ve sebzecilik olmasıdır. Büyükbaş hayvancılık küçük aile işletmeleri şeklinde olup, yalnızca kendi ihtiyaçlarını karşılamak üzere yapılmaktadır. İlçemizde toplam 40 aile arıcılıkla uğraşmakta olup, bu uğraşıları genellikle hobi amaçlıdır. Ayrıca İlçemiz Kazıklı köyünde bir adet yumurta tavukçuluğu işletmesi mevcuttur.

İlçemizin Dışkaya ve Ericek Köylerinde yetersiz olmakla birlikte, kullanılabilir mera ve orman alanlarının bulunması nedeniyle, koyun ve keçi yetiştiriciliği yapılmaktadır. Başlıca hayvan varlığımız şöyledir.

Üretim ve Verim Durumu :

          İlçemizde poli-kültür tarım yapılmakta olup, İlçemizin büyük tüketim merkezlerine yakınlığı ve pazarlama imkânlarının uygun olması, dış ülke pazarlarına yönelik ürün ihracının yapılabilmesi, çiftçilerimiz için üretimde büyük bir avantaj sağlamaktadır. Dekara verim ve kalite yönünden mukayese edildiğinde ülkemiz ortalamasının çok, çok üzerine çıkılmaktadır. Modern tarım teknikleri uygulanmakta, meyve ve sebze üretiminde standart, yüksek verimli tür ve çeşitler kullanılmaktadır. Bu nedenle çiftçilerimizin gelir ve yaşam seviyeleri yüksektir.

          İlçemiz tarımında meyvecilik, meyveciliğin içerisinde de armut yetiştiriciliğinin önemi çok büyüktür. Öyle ki ilçemizdeki, tüm tarım alanlarının, yaklaşık % 40'ı armut bahçelerinden oluşmaktadır. İlçemizde üretilen armudun çok kaliteli ve yüksek standartlara sahip oluşu, bu ürünün, yaklaşık % 60'ının yurt dışına ihraç edilmesini sağlamaktadır. Armut yetiştiriciliğinden sonra ikinci sırayı şeftali alır. Şeftali bahçeleri İlçemizdeki toplam tarım alanlarının yaklaşık % 20'sini kaplamaktadır.

            İlçemiz ikliminin, özellikle kışlık sebze üretimine uygun olması nedeniyle, yılda iki hatta üç ürün alınması mümkün olmaktadır. Serada (Yüksek Plastik Tünel) sebze üretimi yıldan yıla hızla artış göstermektedir. İlçemizde hâkim lodos rüzgârlarının, sera yapılabilecek alanları kısıtlamasına rağmen, özellikle İğdir Köyümüzde sera alanları hızla artmaktadır. Kapalı sera alanı 100.000 m² yi aşmıştır.

İlçemizde tarla bitkileri özellikle de hububat üretimi, sadece orman içi köylerimiz olan Dışkaya ve Ericek' de yapılmaktadır. Hayvan yetiştiriciliğinde önemli bir yer tutan silajlık mısır ve fiğ üretiminde yıldan yıla artış meydana gelmektedir. İlçemizde tarla ürünleri üretimi şöyledir.

           İlçemizde hayvancılık istenilen düzeyde olmasa da, özellikle Dışkaya ve Ericek Köylerimiz başta olmak üzere küçük ve büyük baş hayvan yetiştiriciliği yapılmakta olup, ilçemizde hayvansal ürünlerin üretim durumu şöyledir.

            İlçemizde 1 adet özel et kesim tesisi bulunmakta olup, (Kayarlar Et) bu tesiste 2008 yılında toplam 2.928 ton et kesimi yapılmıştır.

Tarımsal Gelir :

İlçemizde 2008 yılı içerisinde üretilen tarımsal ürünlerden elde edilen gayri safi tarımsal gelir (G.S.H.) şu şeklidedir.

            İlçemizde en yüksek gelir, meyvecilik ürünlerinden elde edilmektedir. Bunu sebzecilik ürünleri takip etmektedir. Tarla ürünleri üretimi ise genellikle çiftçilerimizin aile ihtiyaçlarını karşılamaya yöneliktir.

Tohumluk :

            İlçemiz çiftçileri sebze ve tarla bitkileri için gerekli olan tohumluk ihtiyaçlarını, ilçemizde faaliyet gösteren büyük tohumculuk firmalarının kendi ürettikleri ve ithal ettikleri tohumlarla ve kendi üretimlerinden elde ettikleri tohumlarla karşılamaktadırlar.

Fidan :

            İlçemizde 70 hektar alana sahip, 106 adet ruhsatlı parselde meyve fidanı ve süs bitkisi üretimi yapan, 86 üretici mevcuttur. İlçemizde meyve fidanı ve özellikle süs bitkisi üretimi son yıllarda büyük artış göstermiştir. Üretilen meyve fidanı ve süs bitkileri Ülkemizin hemen her bölgesine pazarlanmaktadır.

Zirai Mücadele İlaçları Kullanımı:

           İlçemizde zirai mücadele ilaçlarının kullanımı sürekli artış göstermektedir. Çiftçilerimiz zirai ilaç ihtiyaçlarını, İlçemizde mevcut zirai ilaç bayileri aracılığı ile karşılamaktadırlar.

Tarımsal Sulama :

            İlçemizdeki toplam 4.834 hektar tarım arazisinin yaklaşık % 79 una tekabül eden 3.823 hektarı sulanabilmektedir. Sulanabilen tarım arazilerinin 2.843 hektarı artezyen kuyuları ile, 660 hektarı D.S.İ. sulama kanaletleri ile, 250 hektarı Köy Hizmetleri sulama kanaletleri ile ve 70 hektarı drenaj kanalları ile sulanmaktadır.

            Sulamada, salma, karık usulü ve yağmurlama yöntemleri uygulanmakta olup, özellikle 2001 yılından bu yana damlama sulama tesislerinin sayısı hızla artmakta ve böylece daha ekonomik ve daha verimli şekilde sulama yapılmaktadır. Bu yöntemle sulama yapılan arazi miktarı 6.000 dekarı geçmiş bulunmaktadır. İlçemizde damlama sulama tesisi kuran firma ve kişi sayısının artış göstermesi sulama tekniklerinin ilerlemesinin bir işaretidir.

Bina ve Araç Durumu :

            İlçe Müdürlüğümüz, Gürsu İlçesi Hükümet Konağı Binasında hizmet vermekte olup, kendisine ait hizmet binasına ihtiyaç duymaktadır. Ayrıca Ağaköy de bir adet Köy Grubu Tarım Merkezi binası ve iki adet lojman bulunmaktadır.

        İLÇE MÜDÜRLÜĞÜMÜZ FAALİYETLERİ

            İlçe Müdürlüğümüz faaliyetlerini, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı kuruluş, görev, çalışma usul ve esasları hakkında çıkarılan yönetmelik esaslarına göre yürütmektedir. Bu çalışmalarımız ana başlıklar halinde aşağıya çıkartılmıştır.

Proje ve İstatistik Faaliyetleri

            İlçemizin 2008 yılı tarım ürünlerinin ekiliş, verim ve üretimleri tespit edilerek ilgili kuruluşlara bildirilmiştir. Yetiştirilen ürünlerin maliyet hesapları yapılmıştır. Her ay düzenli olarak çiftçinin tarımsal girdilere ödediği fiyatlar ile çiftçinin ürettiği tarım ürünlerinin satışından eline geçen fiyatlar tespit edilerek Devlet İstatistik Enstitüsüne gönderilmiştir.

            İlçe Müdürlüğümüzce uygulanan projelere ait bilgiler aşağıda verilmiştir.

 

Proje Adı

Proje Kapsamında Yürütülen Faaliyetler

 

Yem Bitkilerini Geliştirme Projesi

2008 yılı içersinde Gürsu İlçesi Merkez ve köylerinden 3 çiftçi Yem Bitkileri Desteklemesinden yararlanmak üzere müracaatta bulunmuş ve toplam 6.706,50 TL tutarında destekleme ödemesi yapılmıştır.

Sanen Keçisi Yetiştiriciliği Projesi

Süt ve Döl verimi yüksek, ormanlık alanlara karşı zararsız, İsveç kökenli sanen keçisinden 56 adet getirtilerek Dışkaya Köyünden 2 çiftçiye verilmiştir.

Çiftçi Kayıt Sistemi

İlçemiz Merkezi ve 6 köyde toplam 721 çiftçi sisteme kaydedilmiş ve mazot ve gübre desteği kapsamına alınmıştır.

Kırsal Kalkınma III Projesi

Bursa Valiliği Özel idare finansmanı ile yürütülen proje kapsamında, 2005 yılında Dışkaya ve Ericek Köylerinde dağıtılan büyük baş ve küçükbaş işletmelerinin bakım ve kontrol çalışmaları yapılmış, ödemesi gelmiş olan üreticilerden ayni ödeme şeklinde alınan koyunlar aynı köyden tespit edilen yeni üreticilere dağıtılmıştır.

Çiftçi Kayıt Sistemine Bağlı Diğer Desteklemeler (Sertifikalı Fidan ve Ç.M.V.A Desteklemesi)

İlgili destekleme programları kapsamında 2008 yılı içerisinde İlçemizde 6 çiftçi başvuruda bulunmuş ve toplam 9.301,45 TL tutarında destekleme ödemesi yapılmıştır.

Çiftçi Eğitim ve Yayım Faaliyetleri

 Demonstrasyonlar:

            Çiftçilerimizin tarımsal bilgi düzeylerini yükseltmek amacıyla göze hitap edecek şekilde, meyve bahçelerinde entegre zirai mücadele, gübreleme, örtü altı sebze yetiştiriciliği, yonca üretimini geliştirme, silajlık mısır üretimi, meyve bahçelerinde dip kazan kullanılarak toprakta oluşan taban taşının kırılması, gibi konularda demonstrasyon çalışmaları yapılmıştır.

Çiftçi Toplantıları:

            Değişik tarımsal konularda, üreticilerimizi bilinçlendirmek, yeni tekniklerden, teknolojilerden, yürürlüğe yeni giren tarımsal destekleme ve mevzuatlardan haberdar olmalarını sağlamak amacıyla, bütün köylerimizde çiftçi toplantıları düzenlenmiş, İlçe Müdürlüğümüz tarafından hazırlanmış olan çiftçi mektupları bu toplantılarda, üreticilerimize dağıtılmıştır.       

Üretici Teşvik Müsabakaları :

Meyve üretiminde İlçemizin sesini tüm Türkiye ye duyuran armut ürünü için, İlçemizde her yıl düzenlenen "Geleneksel Gürsu Kültür Sanat ve Armut Festivali" nin bu yıl sekizincisi gerçekleştirilmiş ve festival kapsamında 11. Armut Teşvik Müsabakası yapılmıştır.            

Kurslar :

            2008 yılı içerisinde, İlçe Müdürlüğümüz, Gürsu İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ve Bursa tarım İl Müdürlüğü işbirliği Mart ayında Karahıdır Köyümüzde 60 çiftçimizin katılımıyla meyvecilik kursu düzenlenmiştir. Gene İlçe Müdürlüğümüz ve Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü iş birliği ile  Nisan ayı içerisinde İlçe Merkezimizde 20 kişinin katılımıyla arıcılık kursu düzenlenmiş ve kurs sonunda başarılı olan katılımcıları sertifikalıarı verilmiştir.           

Toprak Analizi ve Gübreleme:Gübrelemenin daha ekonomik ve bilinçli yapılmasını sağlamak amacıyla çiftçilerimizin bahçelerinden alınan toprak numuneleri, Valilik Özel İdaresi laboratuarında tahlil ettirilerek, gübreleme tavsiyeleri yapılmaktadır.           

Bitki Koruma Faaliyetleri

            İlçemizde, meyve, sebze ve tarla bitkileri yetiştirilen alanlarda aşağıda belirtilen konularda yönetimli çiftçi mücadelesi uygulanmaktadır. Yapılan mücadele çalışmalarının daha etkili ve ucuz yürütülmesini sağlamak amacıyla, İlçemizde kurulan erken uyarı sistemi ile çiftçilerimiz yönlendirilmektedir. Yayım çalışmalarında özellikle doğal dengenin korunması ve ilaçlamanın çevre kirliliğine olumsuz etkilerinin giderilmesi konularında özel gayret sarf edilmektedir.

            İlçemizde faaliyet gösteren 14 zirai ilaç bayisi, Müdürlüğümüz tarafından düzenli olarak kontrol edilmekte ve üreticilerimizin zirai ilaç ihtiyaçlarının zamanında karşılanması sağlanmaktadır.

            İlçemizde meyve ve süs bitkisi fidanı üreten çiftçilerimiz ruhsatlandırılarak üretim ve satış aşamasında gerekli kontroller yapılmaktadır.

            İlçemizde, elma ve şeftali de entegre mücadele çalışmaları yapılmaktadır.

İlçemizin Tarımsal Sorunları ve Çözümleri Hakkındaki Düşüncelerimiz:

1-  Sulama: Fabrikaların, boyahanelerin derinkuyu açmaları nedeniyle toprak altı suları derine inmiştir. Daha önce bölgemizde bulunan tarımsal sulamada kullanılan artezyen, emmeler kullanılamaz duruma gelmiştir. Şu anda ilçemizin bazı bölgelerine Demirtaş ve Bursa Sulamasından sulama suyu gelmektedir. Fakat sulama sahasında olmayan bölgelerde su sıkıntısı ileri safhadadır. Bu bölgelerdeki su sıkıntısının giderilmesi için DSİ tarafından derinkuyu açılarak üreticilerin tarımsal su ihtiyacı karşılanmalı, suyun daha ekonomik ve sağlıklı kullanılabilmesi için üreticilerin basınçlı sulama sistemlerine geçişi desteklenmelidir.

2-   Çevre Kirliliği: Gürsu ve Kestel bölgesindeki sanayi atıklarının büyük bir kısmının Yeşil Çevre Arıtma Tesisine bağlanmasına rağmen, 4-5 firma atıklarını, bölgenin ortasından geçen açık kanala boşalttıklarından dolayı bu kanaldaki suyu tarımsal sulamada kullanılamaz hale getirmektedir. Ayrıca Yeşil Çevre Arıtma Tesisinden Ağaköy köprüsü yakınına deşarj edilen atık su tarımda kullanılamaz durumdadır. Bu konularla ilgili sorunlar odamız tarafından defalarca yetkili birimlere bildirilmesine rağmen herhangi bir ilerleme sağlanamamıştır.

3-    Tarım Arazilerinin Amaç Dışı Kullanılması: 1. sınıf tarım arazileri koruma kanunu ve Bursa ovasının özel koruma kanunu olmasına rağmen bölgemizdeki kaçak yapılaşma engellenememektedir. Bu konuyla ilgili büyükşehir ve ilçe belediyesi ile görüşülmesine rağmen bir sonuç elde edilememiştir. 

4-     Pazar ve Pazarlama Sorunları: İlçemiz sebze meyve üretimi anlamında ülkemizin en önemli merkezlerinden biri olmasına rağmen, marka ve pazarlama ile satış ve satış sonrasında tahsilât anlamında büyük sıkıntılar yaşamaktadır. Bu sorunların en aza indirilmesi için üreticiler tek bir çatı altında toplanmalı, soğuk hava deposu ve paketleme tesisi kurulmalı, bölgede yetiştirilen ürünlerin bu merkez tarafından tek bir marka adı altında ambalajlanarak piyasaya sunulmalıdır.

5-   Depolama: Bölgemizdeki ürünlerin hasat yapıldığı anda direk pazara gitme şansı olmadığından dolayı soğuk hava deposuna ihtiyacı vardır. Her geçen yıl artan üretim nedeniyle mevcut soğuk hava depoları ihtiyacı karşılamamaktadır ve bu konuyla ilgili 2009 yılında çok büyük sıkıntı çekilmiştir. Bölgemize soğuk hava deposu kurulması için üreticilere ruhsat konusunda gerekli kolaylık sağlanmalıdır.