Gürsu Ziraat Odası

ZOBİS
Gürsu Ziraat Odası > Haberler > Gürsu Deveci Armudu Coğrafi İşaret Olarak Tescil Edildi

Gürsu Deveci Armudu Coğrafi İşaret Olarak Tescil Edildi

Bursa ili Gürsu ilçesinde üretilen ince kabuğu, iriliği, sulu ve tatlı olmasıyla tanınan ve son yıllarda ünü Türkiye genelinde yayılan Gürsu Deveci Armudu Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret (menşe adı) olarak tescil edilmiştir.

Gürsu Ziraat Odası Başkanlığı öncülüğünde yürütülen çalışmalarla, ince kabuğu, iriliği, sulu ve tatlı olmasıyla tanınan Bursa ili Gürsu ilçesinde yetiştirilen Deveci Armudu, “Gürsu Deveci Armudu” olarak ünlenmiş ve özellikle tercih edilen bir armut olmuştur.  Son yıllarda ünü Türkiye genelinde yayılan “Gürsu Deveci Armudu” Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından,6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında, coğrafi işaret (menşe adı) olarak 8.01.2019 tarihinden itibaren korunmak üzere 10.09.2019 tarihinde tescil edilmiştir.

Gürsu Deveci Armudu’nun ilçede ilk olarak 1970’li yıllarda üretimin yapıldığı ve ilçede 40 yaşın üzerinde armut ağaçlarının var olduğu bilinmektedir. Ekonomik değeri giderek artan ve iç piyasada olduğu kadar yurtdışından da talep gören Gürsu Deveci Armudu adına ilçede her yıl festival düzenlenmektedir. Coğrafi işaret alınan Gürsu Deveci Armudu’nun pazarlama gücü artacak, ürünün gerçek üreticilerini korunacak ve kazanç kayıpları önlenecektir.

Coğrafi İşaretlerle dünyada yıllık 200 milyar doların üzerinde bir katma değer oluşturulmaktadır. Avrupa Birliği (AB), Coğrafi İşaretlerden yıllık 75 milyar dolarlık bir katma değer sağlamaktadır. Bu nedenle Gürsu Deveci Armudu ihracatla ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam edecektir.

Tescilin ülkemize ve Gürsu halkımıza hayırlı olmasını temenni ederiz.

Basına saygıyla duyurulur.

Gürsu Ziraat Odası Başkanlığı